Kies de perfecte pomp

By John Amundsen, District Manager
The Gorman–Rupp Company

Pompen en –systemen fungeren vaak als de stille kracht in de hedendaagse techniek. Ze zorgen voor het onmisbare transport van water, chemicaliën, afvalstromen etc. en vormen daarmee een onmisbare schakel in de hedendaagse samenleving. En deze pompen moeten het dus gewoon altijd doen.

Pompen en –systemen zijn ogenschijnlijk onopvallend, tot het moment dat er een probleem ontstaat. Stelt u zich eens voor als er plotseling geen rioolwater kan worden gezuiverd, het oppervlaktewaterpeil niet meer beheerst kan worden of wanneer belangrijke industriële processen tot stilstand komen.

Dit kan in vele gevallen worden voorkomen door de juiste pomp, in de juiste toepassing te kiezen. De keuze voor een goede industriële pomp kan worden vereenvoudigd door het nemen van een aantal ogenschijnlijk eenvoudige stappen en zorgt voor een betrouwbare keuze. De keuze voor de juiste pomp zorgt voor een betrouwbare oplossing voor jaren, zo niet decennia. Een verkeerde keuze, geeft tenslotte zorgen voor jaren, zo niet decennia.

Werk samen met een betrouwbare leverancier

Een van de belangrijkste keuzes wordt al in het begin van het selectieproces gemaakt : namelijk de keuze voor een betrouwbare partner. Een pompexpert die u vanuit zijn of haar vakgebied kan adviseren, op basis van uw kennis over de toepassing.

Deze expert kan op basis van al deze informatie een advies samenstellen en u adviseren over de pomp, de aandrijving en alle randzaken die nodig zijn voor een perfect werkend system.

Maar hoe herkent u een expert, een betrouwbare leverancier? Een eerste indicatie is het aantal jaren dat een fabrikant of leverancier al actief is op haar vakgebied. Gorman-Rupp is al sinds 1933 een toonaangevende fabrikant van industriële pompen, dus daarmee zit u in ieder geval goed.

Een tweede indicatie is de reputatie van de leverancier. Gebruik uw netwerk om eens te informeren naar de ervaringen met Gorman-Rupp. Engineers, ontwerpers, en mensen die dagelijks te maken hebben met de installatie en het onderhoud aan de pompen. Zij kunnen u waardevolle informatie geven over onze pompen en –oplossingen.

Tenslotte is de kwaliteit een heel belangrijke indicatie. Gorman-Rupp geeft tot 5 jaar garantie op de pompen, uniek in de industrie. Daarbij is Gorman-Rupp niet voor niets één van de grootste verhuurders van pompsets in diverse zware marktsegment, een bewijs van onze kwaliteit en het vertrouwen dat we hebben in onze machines!

Ken uw toepassingen

Gorman-Rupp kent haar producten, u kent als geen ander uw processen. Vanuit deze open en transparante samenwerking kunnen we voor u altijd de beste oplossing verzorgen. Tijdens het selectie proces vragen wij u zoveel mogelijk informatie te verschaffen die belangrijk kan zijn in de selectie. Denk aan zaken als het medium dat wordt verpompt, gewenste debiet, gewenste druk, temperatuur, viscositeit, dichtheid van het medium, aanwezigheid van vaste bestanddelen etc. Tijdens dit proces worden ook specifieke eisen in ogenschouw genomen zoals ATEX vereisten, machine richtlijnen en klant specifieke ontwerp- en veiligheidseisen.

Het uitwisselen van de juiste informatie is erg belangrijk. Kleine details die in de selectie over het hoofd worden gezien kunnen leiden tot problemen in de werking van het systeem. Denkt u bijvoorbeeld aan elastomeren die in de pomp zijn verwerkt. Chemicaliën kunnen deze elastomeren doen opzwellen of juist doen krimpen, waardoor de pomp gaat lekken, vastloopt, of anderszins niet juist functioneert. Tijdens de selectie vragen we daarom misschien veel van u, maar altijd met als enige drijfveer om voor u de beste oplossing te vinden die er is. Veilig, betrouwbaar en duurzaam!

Kies uw pomp op basis van de toepassing.

Zodra wij alle relevantie ontwerp- en proces gegevens hebben, kunnen onze ervaren experts aan de slag om de juiste pomp voor u te kiezen. Door goed te kijken naar de toepassing, kunnen wij al een eerste selectie maken uit de ruim 3.000 verschillende pomptypen in ons assortiment.

In de verwerking van afvalwater bijvoorbeeld, waar veel vaste bestanddelen in het water zitten, is vuildoorlating een belangrijke factor. Een vuildoorlaat van minimaal 3” (76.1 mm.) wordt hierbij vaak als vuistregel gehanteerd. Takken, vuil en andere verontreinigingen kunnen elke pomp tot stilstand brengen en dit is dus een belangrijke factor in deze markt. Opmerking : voor hardnekkige problemen biedt Gorman-Rupp het bewezen Eradictor® systeem)

In de selectie kijken onze engineers ook naar de proces gegevens. Moet er veel water worden verpompt? Dan is een hoog rendement centrifugaal pomp wellicht de beste keuze. Waarom?

Deze harde werkers kunnen grote hoeveelheden water en vaste bestandedelen per uur verwerken. Bij de verwerking van afvalwater moeten de pompsystemen ook tijdens piekuren probleemloos draaien. Denk aan de rust tijdens een belangrijke interland voetbal wedstrijd. Ook dan moet u op uw systemen kunnen vertrouwen.

Aan de andere kant, kan een Gorman-Rupp tandwielpomp juist weer de optimale oplossing zijn bij het verpompen van dik-vloeibare stoffen.

Lastige keuzes?

Hoe complexer de toepassing, hoe groter de kans dat er diverse mogelijk oplossingen zijn. Naast het type pomp en de aandrijving, spelen ook zaken als materiaalkeuze een rol.

Zoals eerder aangegeven gaat het om de elastomeren in de pomp, maar ook andere kritische onderdelen moeten worden bekeken. De waaier, de as, de afdichting, de slijtplaat en zelfs het complete pomphuis zijn verkrijgbaar in een veelvoud aan materialen, ieder met hun specifieke eigenschappen en voordelen.

Een goede leverancier kan u helpen bij deze laatste details. En het zijn vaak de details die het verschil maken. Laat u daarom adviseren door onze specialisten.

Er is geen “One Size Fits All” oplossing

Hoewel er vandaag de dag diverse hulpmiddelen zijn om het pomp-selectie proces eenvoudiger te maken (denk aan ons Eigen GRASP system), is er geen 1 op 1 oplossing voor elke pomp toepassing. Elke pomp toepassing heeft zijn eigen karakteristieke aandachtspunten die geëvalueerd moeten worden in het hele ontwerp- en selectieproces.

Daarom is de ondersteuning door een specialist zo belangrijk. Wij maken voor u de juiste keuzes zodat u altijd op uw installatie kunt vertrouwen.

Een gedegen advies kan er toe leiden dat de initiële investering hoger uitvalt dan verwacht. Dergelijke keuzes zijn dan wel gemaakt met het oog op de langer termijn en met als doel een optimaal functionerende installatie die minder onderhoud vergt, minder stilstand veroorzaakt en daarmee op termijn geld bespaart.

Overigens komt het in de praktijk ook voor dat we dankzij de jarenlange ervaring van onze specialisten, slimme oplossingen weten te vinden die juist goedkoper uitvallen dan begroot.

Onze specialisten zetten zich elke dag weer in met uw belang voor ogen, dat is de Gorman-Rupp filosofie, al ruim 80 jaar lang!

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.