Tandwielpomp

De tandwielpompen van Gorman-Rupp worden in de meeste gevallen ingezet om viskeuze vloeistof te verplaatsen. Om vastlopen of slijtage te voorkomen mogen deze pompen geen slijtend werkende of vaste bestanddelen bevatten. Voor zware vloeistoffen zoals bitumen, melasse en stroop kiest men veelal voor een tandwielpomp met inwendige vertanding. Pompen met uitwendige vertanding zetten we in voor vloeistoffen met een smerende werking.

Werking tandwielpomp

Er zijn dus tandwielpompen met inwendige en uitwendige vertanding. Bij de eerst genoemde heeft de pomp een groot wiel met inwendige vertanding en daarin een kleiner wiel met uitwendige vertanding. De vloeistof wordt in de tandholtes van de zuigzijde van de pomp getransporteerd naar de perszijde.

Bij een uitwendige vertanding heeft de pomp twee tandwielen. Het ene wiel wordt aangedreven via een pompas waardoor het ander wiel meegenomen wordt. De vloeistof wordt door de pomp verplaatst door middel van in elkaar draaiende tandwielen. De tandwielen zorgen eerst voor een vergroting en vervolgens verkleining van de pompkamer. Door het veranderen van het volume ontstaat er een onderdruk in de zuigkant van de pomp. Zo kan de vloeistof tussen de tanden stromen. De tandholtes van de wielen worden door de tanden van het andere wiel opgevuld, dit zorg ervoor dat de vloeistof in de persopening gedrukt wordt.

Voordelen tandwielpompen

  • EfficiĆ«nte prestaties in termen van zuig- en perscapaciteit
  • Dankzij de vorm van de tandwielen en manier van eassemblage verdraagt de pomp hoge temperaturen en systeemdrukken
  • De pomp kan in beide richtingen worden gebruikt
  • Uitermate geschikt voor het verpompen van viskeuze vloeistoffen tot 100,00cP
  • Ook geschikt voor shear gevoelige vloeistoffen met een zacht pulserende stroom
  • Ieder model is leverbaar met diverse aansluitopties. Hierdoor is een pomp eenvoudig in bestaande systemen te instaleren.

Ons assortiment

Voor iedere toepassing vindt u in ons assortiment een geschikte tandwielpomp. Onze series:

Voor middelzware toepassingen zijn de GMC en GMS series zeer geschikt. Voor zwaardere klussen kiest u een pomp uit een van de andere series. Bent u op zoek naar een tandwielpomp, maar weet u niet zeker welke uitvoering het meest geschikt is voor uw situatie? Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste tandwielpomp. Neem contact met ons op en wij voorzien u van advies en sturen geheel vrijblijvend een offerte.

Tandwielpomp Gorman Rupp rotary gear