Checklist pomp prestaties

Uw pomp in topconditie zorgt voor optimale prestaties en kostenreductie.

Een goed onderhouden pomp zorgt voor minder brandstof verbruik, minder vervanging van onderdelen en de kortste tijd om het werk gedaan te krijgen.
Een pomp die u in de steek laat op het moment dat u hem het hardste nodig heeft zorgt niet alleen voor irritatie, maar kost u ook gewoon tijd en geld. Wellicht minder duidelijk, maar minstens net zo kostbaar is een pomp die niet zo efficiënt draait als waar deze eigenlijk voor ontworpen is. Een pomp die gehinderd wordt door leiding lekkages, leiding corrosie, slijtage of een verstopping gebruikt meer energie, moet langer draaien dan nodig en is onderhevig aan meer slijtage.

Wat kost slecht onderhoud?


Een 6” diesel aangedreven, zelf-aanzuigende centrifugaal pump die 25% onder zijn optimale efficiëntie draait gedurende 8 uur per dag, verbruikt ca. 30 liter brandstof meer dan een goed werkende pomp. Dat is zo’n 150 liter brandstof per week, tel uit uw winst! (of verlies in dit geval…). Vermenigvuldig dit eens met het aantal pompen dat u in gebruik heeft en daarmee is het meteen duidelijk dat het noodzakelijk is om uw pompen in topconditie te houden.

Gorman-Rupp helpt u om kosten te besparen.


Als u al bekend bent met de Gorman-Rupp pompen, dan weet u hoe eenvoudig deze te onderhouden zijn. Geen excuses dus om ze niet op topprestaties te laten draaien.
Maar zelfs als u (nog-) geen gebruiker bent van de Gorman-Rupp pompen, is onderstaande checklist wellicht interessant. Elke cent telt tenslotte en we helpen u graag om uw pompen optimaal te laten draaien.

CENTRIFUGAAL POMPEN


De eerste tekenen dat uw pomp net optimaal functioneert zijn niet meteen dramatisch, maar het is wel eenvoudig te herkennen:

Debiet: is de opbrengst van de pomp flink afgenomen of heeft u simpelweg meer tijd nodig om de klus te klaren? Dit kan worden veroorzaakt door een dicht geklapte zuigslang, een lekkage in de aanzuigleiding, een verstopping of een beschadigde / versleten waaier en slijtplaat.

Aanzuig snelheid:  Wanneer de aanzuig snelheid afneemt kan dit duiden op een te grote speling tussen de slijtplaat en de waaier. Check eerst of de as afdichting lekt? Zijn alle aansluitingen dicht? Sluit de terugslagklep in de aanzuigleiding wel goed? Is de recirculatie poort in het pomphuis verstopt?

Lawaai:  Klinkt de pomp alsof er een handvol knikkers in rond maalt? Dit is een sterke aanwijzing voor cavitatie, of van versleten as lagers.
Verstopping. Indien de pomp regelmatig verstopt kan dit duiden op een verstopte terugslagklep, een zuigkorf met te grote doorlaat of de speling tussen de waaier en de slijtplaat kan te groot zijn.

Over verhitting: Verhitting van de pomp komt meestal door onvoldoende vloeistof aanvoer naar de pomp. Slijtage of een verstopping in de zuigleiding is meestal de oorzaak.

Gebruik deze checklist en verbeter de prestaties (en dat is winst voor u!)

Hoewel dit geen complete onderhoud gids is, geeft u dit zeker enkele handvatten voor een snelle diagnose:

Aanzuig leiding

  • Controleer op lekkages:  Gebruik een vacuüm meter om zeker te zijn dan de aanzuigleiding en alle appendages vrij van lekkages zijn. De meeste Gorman-Rupp pompen hebben een aansluit poort met draad voor de vacuüm meter. Gebruik PTFE tape of een ander afdichtingsmiddel om te zorgen dat de aansluiting zelf ook vrij van lekkages is. Vervang na constatering eventiele lekkende slangen, leidingen en appendages.
  • Aanzuigslang: Bij gebruik van meerwandige aanzuigslangen kan het voorkomen dat de voering loslaat van het karkas. Dit blokkeert dan een deel van de doorgang in de aanzuigslang waardoor de pomp een hoog aanzuig vacuüm geeft maar weinig opbrengst levert. Vervang de defecte slang voor een nieuwe.
  • Controleer de zuigkorf. Regelmatige inspectie en reiniging van de zuigkorf is belangrijk, zeker wanneer er regelmatig vloeistoffen met vaste bestanddelen worden verpompt.

Pomp

  • Controleer de waaier, de slijtplaat of de slijtring. Dankzij het demonteerbare deksel op vele Gorman-Rupp pompen, heeft u snel en eenvoudig toegang tot de waaier en de slijtplaat. Deze componenten moeten bij voorkeur elke 6 maanden worden gecontroleerd, of eerder afhankelijk van de toepassingen. Deze onderdelen slijten sneller bij het verpompen van schurende vloeistoffen of slurries. Dankzij het uitgekiende ontwerp kunnen slijtage gevoelige onderdelen bij en Gorman-Rupp pomp worden uitgewisseld, zonder kostbare gietstukken te moeten vervangen. Dat is voordeel voor u!
  • Check de waaier speling. De efficiency van de pomp neemt af wanneer de speling tussen de waaier en de sluitplaat groter wordt dan de opgegeven specificaties. Indien de speling te klein is kan dit leiden tot aanlopen, wat extra brandstof kost en slijtage aan de motor kan veroorzaken. Controleer dan ook de speling volgens de voorschriften en stel deze af wanneer nodig.
  • Controleer de as afdichting. Diverse Gorman-Rupp pompen zijn uitgerust met een dubbele as afdichting die wordt gesmeerd door een veerbelastte cup, of een olie gesmeerde afdichting voor langdurige, onderhoudsvrije werking. Sommige pompen zijn uitgevoerd met een enkele as afdichting die wordt gesmeerd door het te verpompen medium. Zand of andere vaste bestanddelen kunne leiden tot versnelde slijtage aan de as afdichting. Controleer en vervang de afdichting als dit nodig is. Controleer de as op beschadigingen of krassen.
  • Controleer de lagers. Versleten lagers zorgen ervoor dat de as speling krijgt. Hierdoor kan de pomp oververhit raken en uiteindelijk vastlopen. Vervang de lagers bij elke twijfel over de conditie er van.
  • Controleer de motor. Bij een defecte of slecht presterende motor krijgt de pomp niet het vermogen wat nodig is op optimaal te draaien. Benzine- of dieselmotoren moeten in dat geval worden nagezien en afgesteld, elektromotoren moeten worden vervangen, of indien nodig worden gerepareerd.

Pers leiding

  • Controleer de bedrijfscondities. Controleer de ontluchtingsklep, afsluiter, terugslag klep en andere appendages op de goede werking. Oude leidingen zijn vaak gevoelig voor roest, wat leidt tot een verhoogde leidingweerstand waardoor de opbrengst met wel 15% kan teruglopen. Vervang dergelijk leidingen bij elke twijfel.

Enkele tips over membraan pompen

De AMT membraan pompen zijn ontworpen om te functioneren met een minimum aan onderhoud. Mocht de pomp niet naar behoren functioneren, controleer dan het membraan, de terugslag kleppen en de –zittingen, en vervang onderdelen wanneer nodig. De motor dient conform de voorschriften van de fabrikant te worden onderhouden.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.