Klanten vertellen

Westende Fruitteelt B.V. in Fijnaart (N.B) is ongeveer 40 jaar geleden opgericht en is uitgegroeid tot een van de grotere fruitteelt-bedrijven in Nederland. Westende Fruitteelt B.V. is gespecialiseerd in het telen, de opslag en het sorteren van peren.

Het bedrijf verbouwd ongeveer 6 miljoen kg fruit per jaar, en sorteert men ongeveer 10 miljoen kg fruit van collega telers zodat er in totaal ongeveer 16 miljoen kg fruit gesorteerd en verpakt wordt.

Wij spaken met de heer Rinus van ’t Westende, eigenaar van het bedrijf en een enthousiaste Gorman-Rupp gebruiker. Voordat de heer van ’t Westende het bedrijf overnam van zijn vader, is hij jarenlang technisch manager geweest bij ATM Moerdijk. Vanuit die periode kent hij de Gorman Rupp pompen. Toen Westende Fruitteelt 7 jaren geleden een nieuw sorteermachine aanschafte was zijn idee duidelijk, als er een circulatiepomp inkomt dan moet het een Gorman Rupp pomp zijn.

 

De pomp in kwestie draait 6 dagen in de week, volcontinue en zorgt voor het transport van spoelwater vanuit een ontvangsput naar het sorteercentrum en terug. Na 7 jaar vol continue gebruik heeft men onlangs voor het eerst een onderdeel moeten vervangen aan deze pomp, namelijk de waaier. De pomp verwerkt continue  hetzelfde water waar uiteindelijk steeds meer vervuiling in komt door de afkeur peren, schillen, pulp en niet te vergeten fruit suikers.

De heer van ’t Westende : “Een Gorman-Rupp pomp is in de aanschaf wat duurder, maar als je dit afzet tegen 7 jaar zonder enige vorm van onderhoudskosten dan is de pomp relatief goedkoop en is bovendien een betrouwbaar stuk equipment binnen het proces”

De heer van “t Westende roemt de kwaliteit van de Gorman Rupp T series en heeft de pomp gekozen om de volgende eigenschappen.

  • Zeer lage onderhoudskosten ( 1 waaier in 7 jaar); daardoor een goede investering.
  • Droog opgestelde pomp, daardoor makkelijk in het onderhoud, alles goed bereikbaar.
  • Zeer robuust, veel sterker dan een dompelpomp. Hierdoor geen storingen en meer bedrijfszekerheid.
  • Kan veel drab/slurry en grote vaste delen verpompen, waardoor er ook minder storingen optreden.
  • Uitstekende service, en beschikbaarheid van pompen en onderdelen bij Gorman-Rupp.