Centrifugaalpomp

Gorman-Rupp biedt u een uitgebreide lijn hoog efficiënte centrifugaalpompen aan. Bedrijfszeker, betrouwbaar en eenvoudig in het onderhoud, zoals u van Gorman-Rupp gewend bent. Deze werktuigen worden ingezet om vloeistoffen te transporteren. Een centrifugaalpomp is een turbopomp die vloeistof met een draaiende waaier. Door middel van centrifugaalkrachten worden vloeistoffen in centrifugaalpompen verplaatst. Onze oerdegelijke pompen staan garant voor vele jaren onafgebroken trouwe dienst.

Centrifugaalkrachten

Een centrifugale kracht ontstaat in een ronddraaiend systeem. Denk aan een emmer water die u hard in het rond zwaait. Door de kracht blijft het water in de emmer. Centrifugaalpompen maken gebruik van deze kracht om water of andere vloeistoffen te verplaatsen.

Werking centrifugaalpomp

Een centrifugaalpomp bestaat uit een pomphuis en waaier. Deze waaier kan ronddraaien in het pomphuis. Meestal is de waaier radiaal en axiaal geplaatst. Op de waaier staan de schoepen. Deze zijn meestal naar achter gebogen. Het pomphuis wordt ook wel slakkenhuis genoemd. Hier is een zuigleiding op aangesloten. Er wordt door deze zuigleiding vloeistof in het midden van de waaier gebracht. De waaier in het hart van het pomphuis draait hard om zijn as waardoor vloeistof via de schoepen naar de buitenkant van het pomphuis wordt geduwd. Men noemt dit ook wel tangentiële snelheid. Hiermee bedoelen we snelheid in de richting van een cirkelomtrek.

Doordat de vloeistof wegstroomt uit het hart van de waaier is er sprake van een onderdruk. Hierdoor stroomt er weer vloeistof van de zuigleiding naar waaier, die dan weer door de centrifugaal kracht via het pomphuis naar de persleiding stroomt. Er ontstaat op deze manier een constante stroom vanuit de zuigleiding via het pomphuis, naar de persleiding.

Deze pomp is een van de meest gebruikte pompen voor transport zonder druk toe te voegen. Vaak worden centrifugaalpompen gebruikt in de procesindustrie, maar ook om drinkwater in te winnen en te zuiveren of de verwerking van afvalwater.

Voordelen

In vergelijking met een zuigerpomp heeft een centrifugaalpomp een aantal voordelen die we graag voor u op een rijtje zetten:

  • Centrifugaalpompen hebben een kleinere afmeting en lager gewicht dan andere pompen
  • Lagere inkoopprijs
  • Minder bewegende delen (geen kleppen e.d.) en daardoor zijn de onderhoudskosten (reparatiekosten) in veel gevallen lager
  • Geschikt voor rechtstreekse aandrijving, zonder V-snaaroverbrenging of tandwielkast
  • Leveren een gelijkmatige, niet pulserende, volumestroom
  • Aangepast zijn ze te gebruiken voor sterk verontreinigde vloeistoffen.

Meer over Gorman – Rupp

Wij zijn wereldwijd specialist als het aankomt op (zelfaanzuigende) centrifugaal- en tandwielpompen voor de GGW sector, de industrie en voor de (afval-)water branche. Dankzij ruim 80 jaar ervaring zijn onze specialisten in staat uw specifieke vragen te beantwoorden en u te voorzien van gedegen advies. In 2007 is Gorman – Rupp ontstaan na de overname van WAVO pompen. WAVO is sinds 1968 de distributeur geweest voor Gorman-Rupp in Nederland. Vanuit ons ruime pand in Culemborg bieden wij de verhuur, verkoop en service aan van een zeer breed assortiment aan industriële pompen. Hiernaast beschikken we ook nog over een vestiging in Namen, België. Vanuit hier bedienen we de markt in België en Luxemburg.

Neem contact met ons op

Een hoogwaardige centrifugaalpomp kopen doet u bij Gorman – Rupp. Bij ons bent u verzekerd van scherpe prijzen en de beste service. Wilt u meer weten over onze centrifugaalpomp, heeft u een vraag over ons assortiment of bent u op zoek naar onderdelen voor een centrifugaalpomp? Neem gerust contact met ons op wij helpen u graag verder. Bel naar +31 085 7730080 of +31 081 409 409 voor meer informatie.

Ons assortiment